Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

Wat mag mijn auto trekken?

Vul hier uw kenteken in en zie wat uw auto maximaal mag trekken.

Via kenteken berekenen

Wat bepaalt het trekgewicht van mijn auto?

Hoeveel uw auto mag trekken hangt onder andere af van de trekkracht van de motor. De fabrikant bepaalt dit op basis van verschillende berekeningen en testen.
Op uw kentekenbewijs staat het maximaal aantal kilo’s wat uw auto mag trekken. U vindt deze op de achterkant van het kentekenbewijs onder de naam ‘technisch maximum massa AHW (geremd)’ en ‘technisch maximum massa AHW (ongeremd)’. Als u uw kenteken hierboven invoert worden deze gegevens ook getoond.
In het instructieboekje van uw auto staat het zogenaamde treingewicht aangegeven. Dit is het maximumgewicht van de combinatie auto + aanhanger en is bepaald door de fabrikant. Ongeacht wat er op het kentekenbewijs staat, mag de combinatie auto + aanhanger nooit groter zijn dan het treingewicht.

Er zijn op dit moment maar een aantal elektrische auto’s die een aanhanger, oplegger of caravan mogen trekken. Het merendeel van de elektrische auto’s kan dit niet.

Of de aanhanger, oplegger of caravan geremd is, is bepalend voor het gewicht wat uw auto mag trekken. De meeste moderne caravans zijn geremd. Deze remmen mee wanneer u remt met uw auto en ontlast daarmee de auto.

Wat mag ik trekken met mijn rijbewijs?

Als u in bezit bent van een rijbewijs B, dan mag u een aanhanger, oplegger of caravan trekken die lichter is dan 750 kg. . Het kentekenbewijs bepaalt wat uw auto maximaal mag trekken.

Als u in bezit bent van een rijbewijs B, dan mag u een aanhanger, oplegger of caravan van meer dan 750 kg. , mits de combinatie auto en aanhanger maximaal 3.500 kg. wegen.

Heeft u een rijbewijs B+, dan mag u iedere aanhanger trekken, zolang het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg..

Heeft u rijbewijs BE, dan mag u een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kg.. Onder bepaalde voorwaarden mag u echter een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg.
Heeft u uw rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013, dan is er geen grens aan het gewicht van de combinatie auto en aanhanger. Het technisch maximum massa AHW op het kentekenbewijs en het treingewicht in het instructieboekje bepalen wat uw auto maximaal mag trekken.

Wat is maximum treingewicht?

Dit gewicht is bepaald door de fabrikant en vindt u in het instructieboekje van uw auto. Het treingewicht is het maximale gewicht wat uw auto (inclusief inzittenden en bagage) en de caravan (inclusief bagage) mag wegen. Dit treingewicht bepaalt het maximale gewicht van de combinatie auto en aanhanger, oplegger of caravan, ongeacht wat er op het kentekenbewijs staat.

Welke risico’s loopt je met een te zwaar belaste combinatie auto en caravan of aanhanger?

Een overbelaste combinatie van uw auto en aanhanger, oplegger of caravan levert een groot gevaar op voor uzelf en uw medeweggebruikers. U kunt met de combinatie ernstig gaan slingeren, met alle gevolgen van dien. In de bergen heeft u wellicht meer moeite om mee te komen in het verkeer waardoor uw rijgedrag onvoorspelbaar wordt voor anderen en gevaarlijke situaties ontstaan.
Daarnaast kan het schade veroorzaken aan o.a. uw motor, chassis en vering.

Hoe hoog is de boete bij overbelasting van het maximale trekgewicht?

De boete bedraagt € 150 voor een overschrijding van 10% tot 25 % van het maximale trekgewicht. Daarna lopen de bedragen op naar € 220 (25% - 50%), € 330 (50% - 75%) en € 500 (meer dan 75%). Dit op basis van de cijfers van november 2022. Jaarlijks worden de bedragen aangepast.

Wanneer u wordt gecontroleerd en het blijkt dat u in overtreding bent, dan krijg u dus een boete. Of u uw reis mag vervolgen is echter een ander verhaal. Tijdens de vakantieperiode wordt er extra gecontroleerd op de combinatie auto + caravan. Wilt u zeker weten wat uw combinatie weegt, gaat u dan naar een weegbrug in de buurt.

Hoe kan ik het gewicht het beste verdelen over de auto en aanhanger, oplegger of caravan?

Het advies is om de aanhanger, oplegger of caravan niet meer te laten wegen dan 75% van het gewicht van de auto. Dit advies komt onder andere van de ANWB.

Hoeveel mag mijn caravan wegen?

Op uw kentekenbewijs staat het maximale gewicht van uw caravan. Dit onder de noemer “toegestane maximale massa voertuig”. U kunt dit ook achterhalen via onze kenteken check. Het betreft het lege gewicht van de caravan + bagage + fietsen + inhoud koelkast + etc.

Let op dat het leeg gewicht van de caravan (massa_ledig_voertuig op het kentekenbewijs) niet altijd overeenkomt met de huidige werkelijkheid door aanpassingen en toevoegingen die in de loop van de tijd zijn aangebracht.