Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

Wegenbelasting voor een oldtimer

Voertuig 40 jaar of ouder

Wanneer uw voertuig 40 jaar of ouder is, dan geldt er een vrijstelling voor de wegenbelasting. Voor vrachtwagens en autobussen geldt deze vrijstelling alleen als de auto niet bedrijfsmatig wordt gebruikt.
De datum die bepaalt of de auto 40 jaar oud is, is de "datum eerste toelating" en kunt u vinden op uw kentekenbewijs of -card. Op deze website kunt u de datum eerste toelating ook met uw kenteken achterhalen. Vul daarvoor hier uw kenteken in.

Wanneer de datum eerste toelating ouder is dan 21-07-1984, dan valt uw voertuig onder de vrijstellingsregeling.

Datum 1e toelating na 1-1-1988

Wanneer uw voertuig een datum eerste toelating heeft van 1 januari 1988 of later, dan heeft u geen recht op de vrijstellingsregeling of overgangsregeling.

Overgangsregeling

Wanneer uw voertuig een datum eerste toelating heeft van voor 1-1-1988 en nog geen 40 jaar oud is, dan kan uw voertuig in aanmerking komen voor de overgangsregeling voor oldtimers. Hiervoor dient u zelf een verzoek in te dienen bij de belastingdienst. U kunt gebruikmaken van deze overgangsregeling tot uw voertuig 40 jaar oud is en uiterlijk tot 2028.

Wanneer u gebruik maakt van de overgangsregeling, dan mag u met uw voertuig in de maanden januari, februari en december niet de weg op.

Of uw voertuig in aanmerking komt voor de overgangsregeling, hangt af van het type, de brandstof en of u het voertuig bedrijfsmatig gebruik.

Personenauto

Personenauto's die uitsluitend op diesel rijden hebben geen recht op de overgangsregeling. Wanneer uw personenauto 40 jaar oud is heeft u recht op de oldtimervrijstelling.

Voor personenauto's die uitsluiten op benzine rijden geldt dat deze wel in aanmerking kunnen komen voor de overgangsregeling voor oldtimers. U dient hiervoor zelf een verzoek in te dienen bij de belastingdienst.

Motor

Motoren kunnen in aanmerking kan komen voor de overgangsregeling voor oldtimers. U dient hiervoor zelf een verzoek in te dienen bij de belastingdienst.

Kampeerauto

Kampeerauto's die uitsluitend op diesel rijden hebben geen recht op de overgangsregeling. Wanneer uw kampeerauto 40 jaar oud is heeft u recht op de oldtimervrijstelling.

Voor kampeerauto's die uitsluiten op benzine rijden geldt dat deze wel in aanmerking kunnen komen voor de overgangsregeling voor oldtimers. U dient hiervoor zelf een verzoek in te dienen bij de belastingdienst.

Vrachtauto en bus

Wanneer u uw vrachtwagen of bus bedrijfsmatig gebruikt, heeft u geen recht op de overgangsregeling. Wanneer u dit niet doet, kan uw vrachtwagen of bus in aanmerking komen voor de overgangsregeling voor oldtimers. U dient hiervoor zelf een verzoek in te dienen bij de belastingdienst.